Co warto jeść i pić, by cieszyć się gęstymi i zdrowymi włosami?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zadbane i zdrowe włosy to niesamowity atut, o którym wiele kobiet marzy. Z tego powodu coraz bardziej skupiamy się na odpowiedniej pielęgnacji i doborze kosmetyków. Pamiętajmy jednak, że zdrowe włosy to nie tylko pielęgnacja od zewnątrz, ale wpływ na nie ma również nasza dieta. Z tego artykułu dowiesz się, co jeść i pić, aby cieszyć się pięknymi i gęstymi włosami. 

Utrzymywanie nieprawidłowej diety ma wpływ na cały organizm. Oddziałuje negatywnie na nasze samopoczucie, osłabia układ odpornościowy i powoduje rozmaite schorzenia. Nie oszczędza także włosów, których stan wysyła nam sygnały – na przykład w postaci utraty gęstości i wypadania włosów – że należy coś zmienić. Co w takim razie powinniśmy jeść, aby mieć gęste włosy?

Produkty bogate w białko

Aminokwasy, które są zawarte w produktach wysokobiałkowych, mają bardzo duży wpływ na stan skóry głowy. Pomijanie ich w diecie sprawia, że włosy tracą dobrą kondycję i zaczynają wypadać. Żeby zapobiec takiemu przebiegowi sytuacji, wprowadź do swojej diety mięso drobiowe, dobrej jakości ryby oraz różnorodny nabiał. Jeśli natomiast prowadzisz dietę wegańską, spożywaj komosę ryżową, rośliny strączkowe i produkty z nich przyrządzone, jak również amarantus. 

Antyoksydanty

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, mają znaczący wpływ na stan naszych włosów. Nie bez przyczyny są składnikami wielu kosmetyków do ich pielęgnacji. Minimalizują skutki tak zwanego stresu oksydacyjnego, czyli braku równowagi między wolnymi rodnikami, który prowadzi do osłabienia i wypadania włosów. Produkty bogate w antyoksydanty to na przykład pomidory, papryka, melon, szpinak, bób, jagody. Warto sięgnąć po nie w diecie, aby cieszyć się pięknymi włosami przez długie lata.

Nie zapominaj o witaminach

Witaminy to jedna z pierwszych rzeczy, które przychodzą na myśl, gdy pojawiają się włosowe problemy. Jest do dobry strzał, ponieważ mają niesamowity wpływ na stan całego organizmu, w tym również włosów. Po zestaw witamin możesz wybrać się do apteki, ale nie ma takiej konieczności. Równie dobrze możesz je dostarczać, stosując odpowiednią dietę. 

Witamina A – pobudza wzrost włosów. Jej niedobory powodują suchość i łamliwość włosów. Aby ją dostarczyć, jedz brokuły, dynię, kapustę oraz marchewkę. Możesz sięgnąć również po pomidory, pomarańcze, a jeśli lubisz – wątróbkę!

Witamina C – najbardziej popularna w okresie jesienno-zimowym, ponieważ stosujemy ją profilaktycznie, aby zapobiec przeziębieniu i grypie. Jej niedobór sprawia, że włosy się łamią, a końcówki rozdwajają. Bogate w nią są owoce cytrusowe, ale także jarmuż, papryka, jagody i maliny.

Witamina E – jest to witamina, która przyspiesza wzrost włosów i dba o ich nawilżenie. Znajdziesz ją w nasionach roślin oleistych, zielonych warzywach, jajkach i orzechach.

Czego nie jeść, gdy wypadają włosy

Warto zrezygnować z kilku rzeczy w diecie, jeżeli borykasz się z rzadkimi włosami. Aby były zdrowsze i przestały wypadać, zredukuj ilość wypijanej kawy oraz wysoko przetworzonej żywności. Powinnaś również zmniejszyć ilość spożywanego cukru oraz metali ciężkich.

Zdj. główne: Tim Mossholder/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*